Eğitim

ÇOMÜ, Yeni Bölümlerle Daha da Zenginleşiyor

Akademik anlamda sürekli gelişim gösteren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, yeni açılan bölümlerle bilim ve iş dünyasının gereksinimlerini de karşılayan bir üniversite haline geldi. 46 bin öğrencisiyle her geçen gün büyüyen ÇOMÜ'de Rektör Prof. Dr. Yücel Acer yeni bölümler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hem bilim dünyasında hem de iş dünyasındaki gelişmelere ayak uydurabilen bir üniversite ...


Yayın tarihi : 09 Mayıs 2016
Yazar : ÇOMÜ Medya Merkezi

Akademik anlamda sürekli gelişim gösteren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, yeni açılan bölümlerle bilim ve iş dünyasının gereksinimlerini de karşılayan bir üniversite haline geldi. 46 bin öğrencisiyle her geçen gün büyüyen ÇOMÜ'de Rektör Prof. Dr. Yücel Acer yeni bölümler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hem bilim dünyasında hem de iş dünyasındaki gelişmelere ayak uydurabilen bir üniversite olmak zorunda. Şüphesiz ki yüksek öğretim kurumu olarak bu bağlamda son bir yılda yaptığımız ciddi çalışmalar oldu. Bu çalışmaların sonucunda ciddi gelişmeler ve ilerlemeler sağlandı. Özetlemek gerekirse bir üniversitenin mutlaka takip etmesi gereken hususlardan bir tanesi de günümüzün bilim dünyasına ve iş dünyasına hitap eden yeni bölümlerin açılmasıdır. Bu bağlamda üniversitemiz son bir yılda özelikle iş dünyasına hitap eden yeni bölümlerin açılmasını ciddi önem verdi."

"Bilim ve İş Dünyasına Hitap Eden Yeni Bölümler Açıldı"

Henüz  öğrenci alma aşamasına gelmemiş ama açılabilmiş bölümler var. Çanakkale Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri bölümü açılabildi ve yine aynı yüksekokulumuz bünyesinde Moda Tasarımı bölümü açıldı. Yine dinamik fakültelerimizden bir tanesi olan  Turizm Fakültesi'nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü yeni açılan bölüm oldu. Ayrıca Çanakkale Uygulama Bilimler Yüksekokulu bünyesine Balıkçılık Teknolojisi ve Gıda Teknolojisi bölümlerini ekledik. Bilim dünyasında ve iş dünyasında önemli bir yer edinmiş olan enerji meselesi bizim yakından takip ettiğimiz bir mesele. Bu açıdan Türkiye'de sadece bir vakıf üniversitesinde bulunan Enerji Yönetimi bölümünü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde açarak devlet üniversiteleri bölümü açan ilk üniversite olmuş olduk.

Diş Hakimliği Fakültesi 10 Bölümü İle Eğitime Başlıyor

Tabi şunları da zikretmek lazım ki uzun süredir sürüncemede kalan bir fakülte teklifimiz vardı "Diş Hekimliği Fakültesi." Bu fakülte için de bir yıl içerisinde yaptığımız çalışmalarla kurulmasını sağladık ve üniversitemiz bünyesinde artık bir Diş Hekimliği Fakültemiz de var. Bu fakültenin eğitim öğretime başlaması önümüzdeki ciddi çalışmalardan bir tanesi olacak. Fakülte bünyesinde açtığımız 10 ayrı bölümle öğretim üyesi sayısını oluşturduktan sonra eğitim öğretime başlayacağız inşallah.

"Siyasal Bilgiler Fakültesi Üniversitemize Değer katan Gelişmelerden Birisi Oldu"

Bütün bunların dışında merkezdeki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin yeniden yapılandırılarak isminin Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak değiştirilmesi meselesi ciddi bir süreçti. Gerçekten de bu üniversitemize değer katan gelişmelerden birisi oldu. Tabi bunlar özetleyebildiklerim. Görüldüğü gibi günümüz bilim ve iş dünyasına hitap eden yeni bölümlerin kurulması meselesi önem arz ediyor. Zira dünya değiştikçe, bilim değiştikçe, iş dünyası değiştikçe bazı bölümlerin önemi azalıyor, bu bağlamda da üniversitelerin çok dinamik olması gerekiyor.

Açılmış Durumda Ancak Atıl Olan Bölümler Faal Hale Getiriliyor

Bunun yanı sıra daha önce açılmış ancak hoca alınamadığı için faaliyete girmemiş bölümler bulunuyor. Mesela Bayramiç Meslek Yüksek Okulu’nda Spor Yönetimi bölümünün 1. öğretim ve 2. öğretimi öğrenci alır hale geldi. Bu eylülden itibaren 50’şer kontenjanlı toplam 100 öğrenci alıyor olacak. Siyasal Bilgiler Fakültesi yeni içerisinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü 2. öğretimine öğrenci alacak. İktisat bölümü 2. öğretime öğrenci  alacak. İşletme bölümü toplam 60 kontenjanla bu eylülde eğitim öğretime başlayacak. Mühendislik Fakültesi'nin çok uzun süredir açık olan ama öğrenci alamayan İnşaat Mühendisliği bölümü kuruluşundan beri ilk defa bu eylülde öğrenci alacak hale geldi. 60 öğrenci kontenjanını yine YÖK onayladı. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama programı, Çan Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu'nda İş Sağlığı ve Güvenliği programı, Ezine Meslek Yüksek Okulu Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi bölümü, Yenice Meslek Yüksek Okulu Ormancılık ve Orman Ürünleri bölümü bu yıl faaliyetlerine başlayacak.

Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Yeni Klinikler Hizmete Başladı

Son olarak  Araştırma ve Uygulama Hastanesinden bahsetmek istiyorum. Hastanemizde son bir yıl içerisinde o kadar ciddi gelişmeler oldu ki bunları gerçekten bir çırpıda söylemek bile zor. Faaliyet göstermeyen klinikler yaptığımız çalışmalar neticesinde hizmet vermeye başladı. Patoloji ve Çocuk Cerrahisi klinikleri aktif halde değildi. Sualtı ve Hiperbarik Tıp Anabilim dalı ki bu bölge için gerçekten çok önemli, hem dalış sporları ile ilgili yaşanan sağlık problemlerinin tedavisinde hem ciddi yaralanmaların tedavisinde faaliyet gösteren önemli bir bilim dalı. Yıllar önce kurulmuştu ama hep atıl ve kapalı bir durumdaydı ilk defa biz açtık. Onkoloji kanser tedavisi yine son bir yıl içerisinde aktif hale geldi. Romatoloji, plastik cerrahi, organ nakli, çocuk yoğun bakımı ve histoloji bunların hepsi hastanemizde yeni açılan klinikler oldu. Hastanenin daha da gelişmesi için önümüzde ciddi projeler var. Çocuk endokrin ve çocuk psikiyatri mesela bunlar yakın zamanlarda açılacaklar.

Tıp Fakültesi'nde Kurulan Yeni Laboratuarlarla Eğitim Kalitesi Artırıldı

Hastane dışında Tıp Fakültesi'ne de ciddi değerler katmış olduk . Son bir yıl içerisinde mesleki beceri laboratuarı açıldı. Uygulamalı MR eğitim yapmamızı sağlayan cihazlar alınmış oldu. Bütün bunlar gösteriyor ki hem tıp fakültesi eğitim-öğretim anlamında hem de araştırma ve uygulama hastanesi bu yeni açılan bölümleriyle, anabilim dallarıyla, klinikleriyle gerçekten son bir yıl içerisinde ciddi bir ilerleme gösterdi. Bir üniversite hastanesine araştırma uygulama hastanesine yakışır nitelikler kazanmaya başlamış oldu. Hastanenin binasının tamamlanması ile de bunlar çok rahat faaliyet gösteren birimler olacak umuyoruz.