Prof. Dr. Yücel Acer, 1 Kasım Seçimlerini ve Başkanlık Tartışmalarını Değerlendirdi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, ÇOMÜ TV'ye 8 aylık görev süresini değerlendirdi. Gündeme dair de açıklamalarda bulunan Acer, seçim sonuçları ve Başkanlık Tarışmaları hakkında şunları söyledi.

· 1 Kasım Seçimleri ve Başkanlık Tartışmaları

Yayın tarihi : 20 Kasım 2015

· 1 Kasım Seçimleri ve Başkanlık Tartışmaları

Türk milleti 1 Kasım seçimlerinde yeniden istikrar dedi. Bir akademisyen ve hukukçu olarak seçim sonuçlarını ve başkanlık sistemi tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- "Maalesef Türkiye’deki siyasi kültür, ne zaman bir koalisyon kurulması gerekse ya da kurulmuş olsa çok ciddi siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar getirmiştir. Böyle bir realite var ortada. Keşke koalisyon sistemi bir Almanya örneği gibi Türkiye’nin siyasi kültürüne uyabilse ve sağlıklı işleyebilse ve partiler kendilerini koalisyon içerisinde unutabilseler, ülkenin yönetimine ve gelişimine odaklanabilseler. öyle bir siyasi kültürümüz olsa keşke. Ancak öyle bir siyasi kültürümüz yok ve oluşmadı. Şimdi, olmayan bir şeyi var gibi göremezsiniz.

- "Diğer taraftan Türkiye’de siyasi gücü elde edebilmek için her türlü yolu mubah gören bir anlayış oluşmaya başlamıştı. A görüşüne B görüşüne sahip olabilirsiniz, ama bazı etik kurallarınızı kaybederseniz kendi ideolojinize de ihanet etmiş olursunuz. Türkiye’de yıllarca terör estirmiş, o kadar askerimizin şehit olmasına, o kadar ailelerin perişan olmasına, o kadar acıların yaşanmasına sebep olmuş bir PKK terör örgütünün uzantılarını, Türkiye’de en demokratik yapıymış gibi göstermeye çalışmak da aslında bununla alakalı bir şey."

- "Başkanlık sistemi konusuna gelirsek, Türkiye’nin siyasal kültürü parlamenter sistemden ziyade başkanlık sisteminin Türkiye’de iş yapabileceğini gösteriyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri anti-demokratik bir ülke değil ama orada parlamenter sistem yok başkanlık sistemi var.Yani başkanlık sistemi eşittir anti-demokratik sistem gibi bir sunuş ne bilimsel olarak ne pratik olarak doğruyla örtüşmüyor. Açıkçası bu alanda çalışmış birisi olarak Türkiye’nin siyasi kültürüne uyan yönetim biçiminin, demokratik güvenceleriyle beraber başkanlık sistemi olduğunu düşünüyorum."