Kültür-Sanat

İtilaf Devletleri'ne Bağlı Güçlerin Gelibolu'dan Tahliyelerinin 102 Yılı

İtilaf Devletleri'ne bağlı güçlerin Gelibolu'dan tahliyelerinin 102. yılı dolayısıyla Seddülbahir Köyü’nde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un da katılımıyla tören düzenlendi.


Yayın tarihi : 11 Ocak 2018
Yazar : ÇOMÜ Medya Merkezi

İtilaf Devletleri'ne bağlı güçlerin Gelibolu'dan tahliyelerinin 102. yılı dolayısıyla Seddülbahir Köyü’nde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un da katılımıyla tören düzenlendi. 
Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir Köyü’nde Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenlenen törene Bakan Kurtulmuş’un yanı sıra Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer ve eşi Aysun Acer, gaziler ve vatandaşlar katıldı. 
Çanakkale'den geldikleri gibi giden İtilaf Devletleri'ne karşı kazanılan büyük zaferi ve Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal Atatürk ile zaferin isimsiz kahramanlarını milletçe daima hatırladıklarını ifade eden Bakan Kurtulmuş; direnişin, sadece bir toprağı savunma mücadelesi olmadığını İslam’ın izzetini ve şerefini koruma mücadelesi olduğuna dikkat çekti.

Köy meydanındaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunan Kurtulmuş'a Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından temsili "57. Alay Sancağı" ile Kocadere Şehitliği'nden alınan toprak hediye edildi. 

Mehter gösterisi ve tiyatro gösterileriyle sona eren törenin ardından OPET tarafından Tarihe Saygı Projesi kapsamında yeniden düzenlenen Akbaş Şehitliği için açılış töreni düzenlendi. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kuran tilavetiyle devam eden törende konuşan OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk “Akbaş Şehitliği'ni düzenleyerek hak ettiği görünüme kavuşturmak, ülkemize ve bizim için canını veren şehitlerimize gönül borcumuzdur’’ dedi.

Vali Tavlı ve Bakan Kurtulmuş’un konuşmalarının ardından protokolün şehitliğe çiçek takdimiyle tören sona erdi.