Sağlık

Bahar Geldi, Alerjisi Olanlar Dikkat!

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte bahar nezlesi hastalığı da ortaya çıktı. Üşütmeye bağlı etkilerle sıkça karıştırılan bahar nezlesi pek çok kişiyi tehdit ediyor. Polen alerjisi olanların bu mevsimde dikkat etmesi gerekiyor.

Alerjisi olanlarda adeta kabusa dönüşen bu günlerde hapşırma, göz sulanması, öksürük, kaşıntı, nefes sıkışması gibi alerjik nezle ve astım hastalığının belirtileri artar.

Bahar alerjisinin tedavisi var ...

Yayın tarihi : 18 Nisan 2016

Bahar alerjisinin tedavisi var mı? Nasıl korunuruz? Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Uçar anlattı.

Bahar Alerjisi Nedir?

Alerji vücudumuza herhangi bir yoldan giren yabancı maddelere karşı vücudumuzun aşırı tepki vermesi diyebiliriz.  Alerjik Rinit olarak da tanımladığımız bahar alerjisi hastalığı ise solunum yoluyla gelen polenler ve tozlara karşı bünyemizin aşırı reaksiyon vermesi hastalığıdır. Özellikle bahar aylarında yaşanmasıyla da halk arasında saman nezlesi ve bahar nezlesi şeklinde isimlendirilmiştir.

Hastalığın Belirtileri

Bahar alerjisi özellikle bahar aylarında polenlerin yoğun olduğu dönemlerde başlar. Bu aylar Nisan ve Mayıs aylarıdır. Hastalarımız, burun kaşıntısı, peş peşe hapşırma, burun tıkanıklığı, su şeklinde burun akıntısı şikayetleriyle gelir. Bunun yanında bazı hastalarımızda damak kaşıntısı ve geniz akıntısı da olabilir.

Hastalığın Tedavisi

Alerjen dediğimiz bu polenlerden uzak durmak birinci şartımızdır. Hastalarımızın özellikle bahar aylarında polenlerin çok yoğun olduğu saatler 08:00 ile 17:00 arasında sokağa çıkmamasını, polenin yoğun olduğu yerlerde dolaşmamasını öneriyoruz. Bunun yanında sıkıntıları ve şikayetleri devam eden hastalarımıza ise ilaç tedavisi veriyoruz. Bu yollarla hastalığı kontrol altına almaya çalışıyoruz.

Bahar Alerjisini Hafife almayın!

Alerji artık dünyada ve ülkemizde oldukça sıklıkla görülüyor. Bu hastalıklar akciğerlerde görülürse astım, ciltte görülürse de egzama dediğimiz hastalıklara neden olur. Özellikle Alerjik Rinit hastalarının üçte birinde astım hastalığının da geliştiği görülmüştür. Bunun için dikkatli olunması, mutlaka tedavi olunması gerekmektedir bu hastaların.

Grip miyim? alerjim mi var?

Gribal enfeksiyon daha çok bir hafta on gün sürer. Biraz daha yanında ateş, halsizlik vardır. Bahar alerjisinde ise hastalık daha uzun sürer. Yani hasta alerjene maruz kaldığı sürece şikâyetleri sürer, sekiz haftaya kadar da devam edebilir.