Genel

Rektör Yücel Acer, ÇOMÜ TV'ye Önemli Açıklamalarda Bulundu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer 8 aylık görev süresini üniversitenin yeni sesi olan ÇOMÜ TV'ye değerlendirdi. Acer üniversiteyi daha kaliteli bir üniversite haline getirmek için göreve geldiklerini ifade etti.

"Göreve başladığımızın üzerinden yaklaşık 8 ay geçti. Başından beri tatlı bir yoğunluk vardı. Doğrusu hem kendim hem de etrafımızdaki arkadaşlarla üniversiteyi daha da ileriye götürmek için bu sürece ...


Yayın tarihi : 20 Kasım 2015
Yazar : ÇOMÜ Medya Merkezi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer 8 aylık görev süresini üniversitenin yeni sesi olan ÇOMÜ TV'ye değerlendirdi. Acer üniversiteyi daha kaliteli bir üniversite haline getirmek için göreve geldiklerini ifade etti.

"Göreve başladığımızın üzerinden yaklaşık 8 ay geçti. Başından beri tatlı bir yoğunluk vardı. Doğrusu hem kendim hem de etrafımızdaki arkadaşlarla üniversiteyi daha da ileriye götürmek için bu sürece dahil olduk ve o niyetle göreve başladık. Tabii ki temel amaç Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ni her anlamda daha kaliteli bir üniversite haline getirmek. Bizim gündemimiz bu. Önümüzdeki görev süremiz boyunca da tek gündemimiz bu olacak."

"Akademik Kadronun Mağduriyetlerini Gidermeye Odaklandık"

Kaliteli üniversite olma yolunun bilimsel projeler ve zengin kaliteli bir akademik kadroya sahip olmaktan geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Yücel Acer, bu bağlamda ilk olarak akademik kadronun mağduriyetlerini gidermeye odaklandıklarını belirtti. Acer, bir çok öğretim üyesinin kendi görevinde yükselme anlamına gelen kadro taleplerinin olduğunu ifade ederek; "Mutlulukla görüyorum ki geçtiğimiz 8 ay gibi kısa sürede akademik kadro ilan ederek dışarıdan yeni hocalara ve içerden yükselmeyi hak etmiş hocalarımıza kadro imkanı oluşturduk ve bu rahatlama üniversitenin genelinde hissedilmeye başladı" dedi.

"Proje Koordinasyon Merkezi Çalışmalarına Başladı"

Proje yapan ve hocaları bu konuda teşvik eden ve özendiren bir üniversite vizyonu çizdiklerini ifade eden Rektör Acer, bu konuda 'Proje Koordinasyon Merkezi' kurduklarını söyledi. Oluşturulan bu merkez ile akademisyenlere proje konusunda teknik destek verileceği aynı zamanda bu birimde yeni projeler üretileceğini kaydeden Acer, ilk olarak rüzgar tribünü ve teleferik projelerinin hazırlanarak Kalkınma Bakanlığı'na sunulduğu aktardı.

"Teleferik Projesi Konusunda Kararlıyız"

Rektörlük görevine gelmeden önce Çanakkale'ye teleferik getireceklerini vurgulayan ve bu konuda kararlılığını dile getiren Acer, proje konusunda bilgiler aktardı; "Teleferik konusunda proje koordinasyon merkezinin çalışmalarıyla bir fizibilite çalışması yapıldı. Eğer kampüs içi ulaşımı rahatlatacaksak ki şuan kampüsün tepe noktasında 3 öğrenci yurdu var. Bu yakın zamanlarda 6 öğrenci yurduna çıkacak. Binlerce öğrencimiz orada kalıyor ve onların ulaşım ihtiyaçlarına tek çözüm böyle bir sistem. Fizibilite raporlarıyla raylı sistemin olamayacağı da ortaya çıkmış oldu. Ve biz bunu projelendirdik. Bu proje yap-işlet modeliyle yapılması gereken bir proje ve kurulum maliyeti belli, güzergahı belli ve biz bunu önümüzdeki süreçte yapabilecek bir firmaya havale edeceğimize inanıyoruz." 

 

"Cami İnşaatı Kampüsümüz İçin Çok Önemli"

Kampüs içerisinde devam eden camii inşaatı konusuna da açıklık getiren Prof. Dr. Acer, göreve geldiklerinde inşaatın durma noktasında olduğunu söyledi:

"Göreve başladığımda cami inşaatı devam etmiyordu, durma sebebi ise yürüten firmanın bazı planlama hataları yüzünden işe devam edemeyecek duruma gelmiş olması idi. Bu inşaatın başlayıp devam etmesini sağlamak için gerekli olan her yer ile görüştük. Sivil havacılık Genel Müdürlüğü, İlgili Bakanlık ve Diyanet işleri Başkanlığı ile görüşmelerimiz oldu. Hem teknik olarak hem de maddi olarak cami inşaatını büyük oranda destekledik, destekliyoruz, sonuna kadar da destekleyeceğiz. Çünkü binlerce öğrencimizin , personelimizin bulunduğu kampüste böyle bir caminin bulunması gerekiyor. Biz bunu nihayete erdireceğiz inşallah."

Acer, üniversite için önem arz eden diğer bir konu olan Teknopark içinse yeni binanın temelini attıklarını, kısa zaman içerisinde yeni binanın da tamamlanarak faaliyete başlayacağını söyledi.

Kuruluşundan itibaren sürekli bir gelişme içerisinde olan, hem öğrenci hem fakülte, hem de bilimsel araştırmalarla hızla büyüyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin 2016 yılı bütçesi yaklaşık % 26 artışla 300 milyon TL oldu, bütçeye öğrenci harçlarının katkısı ise % 8 olarak belirlendi.

"Bitirmek istediğimiz projeler ve yeni başlatılacak projeler konusunda ciddi manada kaynak ihtiyacımız vardı. Ayrıca temizlik, güvenlik ve diğer ihtiyaçlarımızın giderilmesi için yeni personellere ihtiyaç duyuyorduk. Bu bağlamda bütçe konusunda hem Kalkınma Bakanlığı hem de Maliye Bakanlığı ile önemli görüşmeler yaptık. Görüşmeler neticesinde üniversitemizin 2016 yılı bütçesi % 26 artışla 300 milyon Türk Lirası oldu ve bu haber bizi çok sevindirdi."

2016 yılı içerisinde uygulamaya girecek projelerle üniversite kampüsü daha sportif, daha gezilebilir, rekreasyonu tamamlanmış bir kampüs haline gelecek.

Alt yapı çalışmalarına da değinen Rektör Acer, Terzioğlu Yerleşkesi'ne yeni bir giriş yolu daha yapacaklarını söyledi. Acer; "Kampüse bir giriş daha inşa edilmesini sağlamak istiyorduk ve bunun da ödeneğini almış olduk. İlahiyat Fakültesi'nin olduğu noktadan bir giriş daha kampüse inşa edeceğiz dolayısı ile yeni yapılan hastanenin önündeki girişi biraz daha rahatlatmış olacağız" dedi.

Hastane inşaatının tamamlanması ve gerekli teçhizatın alınması için de gerekli ödenekleri aldıklarını aktaran Prof. Dr. Yücel Acer, Eğitim Fakültesi Kampüsü için hazırladıkları projeden bahsetti.

"Şık, Estetik ve Fonksiyonel Bir Eğitim Fakültesi Kampüsü İnşa Edeceğiz"

"İnşaat anlamında başlayıp tamamlamak istediğimiz en önemli proje Eğitim Fakültesi’nin yenilenmesi projesi. Bu proje bizim için çok önemli. Burada deprem yönetmeliğine uygun, üniversitemize ve şehrimize yakışır yeni bir kampüs oluşturmak istiyoruz. Genel mimari tamamlandı, şuan detay üzerinde çalışılıyor. İyi bir konferans ve konser salonuna sahip olabilecek konservatuarı da dikkate alan bir Eğitim Fakültesi Kampüsü inşaatı planlandı . Şık, estetik ve fonksiyonel bir kampüs inşa edeceğiz."  

Ayrıca sosyal alanlar konusunda da çalışmalar yapıldığını ifade eden Acer, yeni personel yemekhanesi inşaatının projelendirmesini tamamladıklarını, üniversite personelinin kullanabileceği seçkin, güzel bir manzarası olan kafeterya ve yemekhane binası inşaatı başlayacakları müjdesini verdi.

"ÖSEM'de Yaşanan Aksaklıkları Giderdik"

Öğrencilerin talepleri, kampüs içi düzenlerinin önemine dikkat çeken Yücel Acer, ÖSEM (Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi) konusunda; "ÖSEM'i gördüğümde gerçekten üzüldüm. Bir öğrenci etkinlik merkezi böyle olmamalı çok daha nezih, öğrencilerimize yakışır bir ortam olmalıdır, diye düşündük. O yüzden ÖSEM'in toparlanmasıyla yola başladık. Yazdan bu zamana kadar duvarlardaki aksaklıklar boyanarak giderildi. Masa ve sandalyeler değiştirilerek  daha nezih ortamlar oluşturuldu. Ayrıca öğrencilerimizin kendi kartlarıyla para yükleyebilecekleri kendi kartlarıyla yemek alabilecekleri bir sistem oluşturmaya amaçlıyoruz" dedi.  

"Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Kütüphanesi, Çok Daha Kaliteli Bir Akademik Kütüphane Olacak"

"Kütüphanemizin fiziki mekân anlamında geçmiş döneme kıyasla rahatladığını kabul ediyoruz ancak içerik anlamında gerçekten popülist yaklaşım uygulanmıştır. Neredeyse sadece bağışlara dayanan bir üniversite kütüphanesi anlayışı oluşturulmuş.  Ama biz kütüphanemizi, öğrencilerimizin aradığı güncel kaynakları rahatlıkla bulabileceği, güncel kitapları satın alan bir kütüphane haline getirmeye çalışıyoruz. Kütüphane öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için çok önemli. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Kütüphanesi, çok daha kaliteli bir akademik kütüphane olacak."

·         Üniversite İçerisinde İdeolojik Yapılanmalar

8 aydır yönetimdesiniz, seçim zamanında da kampanyanızda üniversitenin belli bir ideolojinin uzantıları tarafından yönetildiği yönünde çok eleştiri getirdiniz. Artık üniversitenin üniversiteden yönetildiğini söyleyebilir miyiz?

- "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine hiç yabancı olmayan birisiyim. 2011 yılı içerisinde, bir önceki Rektör'ün başladığı dönemde Rektör Yardımcısı olarak başladım. Daha önceki yıllarda da uzun süre yöneticilik yaptım ve Rektör Yardımcısı olarak gördüğüm şey üniversitenin belli bir ideolojik yapılanmaya ortam oluşturabilecek bir zihniyetle yönetilmeye başladığı idi. Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesinde bizim dönemimizle birlikte, normalleşmenin yaşandığına inanıyorum. İdeolojik saplantıları olan kişilere her zaman mesafemiz var ama bunun dışında ideolojisini üniversiteye ve bilime yansıtmayan, çalışarak kendini geliştiren, öğrencilerimizi geliştirmeye gayret gösteren, bilimsel yapma gayreti olan her hocamızın yanındayız, destekçisiyiz. Adalet ve liyakat temeline dayanan bir anlayışı, yönetimde esas prensip olarak uyguluyoruz."