Kültür-Sanat

ÇOMÜ’de Bir Dünya Kongresi

İki yılda bir yapılan ve bu yıl 37’ncisi düzenlenen “InSEA World Congress 2023”, 4-8 Eylül 2023 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde, 51 farklı ülkeden 347 yüz yüze, 143 çevrimiçi katılımcıyla gerçekleştirildi.


Yayın tarihi : 13 Eylül 2023
Yazar : ÇOMÜ Medya Merkezi

İki yılda bir yapılan ve bu yıl 37’ncisi düzenlenen “InSEA World Congress 2023”, 4-8 Eylül 2023 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde, 51 farklı ülkeden 347 yüz yüze, 143 çevrimiçi katılımcıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen kongrenin açılış töreni Güzel Sanatlar Fakültesi Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonunda gerçekleşti.

Açılış törenine; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Genç, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Zümrüt, Uluslararası Sanat Yoluyla Eğitim Derneği (InSEA) Genel Başkanı Prof. Glen Coutts ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında, Çanakkale’nin en kapsamlı uluslararası düzeydeki kongrenin düzenleyiciliğini; UNESCO’nun partner kuruluşu olan Uluslararası Sanat Yoluyla Eğitim Derneği (InSEA), Eğitim Araştırmaları Birliği Derneği (EAB), Görsel Sanat Eğitimi Derneği (GÖRSED) ve Sanat Eğitimcileri Derneği (SEDER) yaptı.

ÇOMÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Oğuz Karakaya ve Öğr. Gör. Sedat Çılgın’ın mini konseri sonrası 37. Dünya Sanat Eğitimcileri Kongresi Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Enver Yolcu, InSEA’nın görsel sanatlar eğitim alanında uluslararası düzeyde çok değerli etkinliklere yer verdiğini, kongrenin iki yılda bir farklı bir ülkede düzenlendiği dile getirerek kongre hakkında bilgiler verdi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ise 37. Dünya Sanat Eğitimcileri Kongresine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek; üniversite olarak sanat eğitimine çok önem verdiklerini bu bağlamda sanat eğitimi veren fakültelere de yönetim olarak tam destek olduklarını vurgulayarak kongrede emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK), Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin desteklediği “InSEA World Congress 2023” kapsamında, 500’e yakın sanatçı ve sanat eğitimcisinin katılımıyla; paralel oturumlar, paneller, sanat çalıştayları ve görsel sanatlar sergileri gerçekleştirildi. Kongre eşbaşkanlıklarını Doç. Dr. Martina Rıedler Eryaman ve Dr. Öğr. Üyesi Enver Yolcu’nun yaptığı “InSEA World Congress 2023”ün davetli konuşmacıları olan Kadir Has Üniversitesi’nden Prof. İnci Eviner, Avustralya RMIT Üniversitesi’nden Prof. Kit Wıse, Almanya’nın Burg Giebichenstein Sanat ve Tasarım Üniversitesi'nden Prof. Sara Burkhardt ve ABD’deki Georgia Üniversitesi’nden Prof. Mira Kallıo-Tavın’ın sunumlarını yaptığı kongre 5 gün sürdü.