Genel

Çanakkale Zeytin Çalıştayı Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sanayi, sivil toplum kuruluşları ve kamu iş birliğinde düzenlenen zeytin ve zeytinyağı üretimindeki sorunları konu alan “Çanakkale Zeytin Çalıştayı” Uluova Çiftliğinde gerçekleştirildi.


Yayın tarihi : 25 Ekim 2023
Yazar : ÇOMÜ Medya Merkezi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  sanayi, sivil toplum kuruluşları  ve kamu iş birliğinde düzenlenen zeytin ve zeytinyağı üretimindeki sorunları konu alan “Çanakkale Zeytin Çalıştayı” Uluova Çiftliğinde gerçekleştirildi.

Çalıştaya; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, Ezine MYO Müdürü Mustafa Ekici, Uluova Çiftliği Genel Müdürü Mesut Buran, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.

 ‘Akdenizin bittiği yerde zeytin de bitmiştir’ diyerek zeytinin coğrafyasında yaşadığımızı dile getiren Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal dış paydaşlarla yapılan bu tür toplantıların önemli olduğunu söyledi ve ekledi:  “Üniversitemizde Avrupa Birliği Projeleri, çok sayıda TÜBİTAK Projesi yapılırken bir yandan da dış paydaşlarla çalıştaylarda bir araya geliyoruz. Çünkü sektörün ihtiyaçlarını da bilmek zorundayız. ”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu açılış konuşmasında, Türkiye’nin en önemli tarımsal ürünlerinden birinin zeytin olduğuna vurgu yaparak, zeytin ile ilgili dış paydaşlarımızla bu çalıştayda bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Sercan Karav’ın, Raportörlüğünü Dr. Mehmet Ali Gündoğdu’nun yaptığı Çanakkale Zeytin Çalıştayında sırasıyla; Dr. Mehmet Ali Gündoğdu “Zeytin ve Zeytinyağında Kalite”, Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal “Üniversite Sanayi İşbirliği Örneği: OLİVER Projesi”, Doç. Dr. Emre Özelkan “İklim Değişikliği ve Zeytin Üretimine Etkileri”, Prof. Dr. Yasemin Kavdır “ Zeytinyağı Üretiminde Atıkların Değerlendirilmesi”, Doç. Dr. Bengü Everest “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Ekonomik Yönden İncelenmesi” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Sunumların ardından sektör temsilcilerinin soru, görüş ve önerileri alınarak konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu. Çalıştay Uluova Çiftliği bahçesinde bulunan 800 yıllık zeytin ağacının önünde toplu fotoğraf çekimi ve katılımcılara sertifikalarının verilmesi ile son buldu.