Bilim ve Teknoloji

Türkiye’de Yeterlilikler Çerçevesi, Uygulamalar ve Beklentiler Konferansı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu iş birliğiyle, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’de Mesleki Yeterlilik, Uygulamalar ve Beklentiler” konulu konferansı Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.


Yayın tarihi : 19 Ocak 2022
Yazar : ÇOMÜ Medya Merkezi

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu iş birliğiyle, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’de Mesleki Yeterlilik, Uygulamalar ve Beklentiler” konulu konferansı Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Konferansa; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Vekili Metin Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Borat, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Yılmaz, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç,  Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, ÇOMÜ tanıtım filmi izlendi ve program açılış konuşmaları ile devam etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Yenilenebilir Gençlik Enerjisi  Avrupa Birliği Projesinin amacına vurgu yaparak sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin genç neslinin mesleki alanda yeterlilik kazanması için ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyen, bireyleri istihdam için gerekli niteliklerle donatan, toplumdaki her kesimin kendine uygun öğrenme imkânı bulduğu yenilikçi, esnek ve kaliteli bir eğitim sistemi kurulması çok önemli.”

Avrupa yeterlilik çerçevesinde yürütülen diğer projelere de değinen Angel Gutierrez Hidalgo,”Avrupa’daki yeterlilik sistemine daha uyumlu olması için Türkiye’deki yeterlilik sisteminin geliştiğini görüyoruz. Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin bu anlamda daha çok katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi ve programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Vekili Metin Karaman Mesleki eğitim ile istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek mesleki yeterlilik sisteminin kuruluşu, görevleri ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler aktardı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Borat, Mesleki Yeterlilik Kurumunun çalışmalarının önemine değinerek bu alanda Türkiye’de çalışan insanların katkıları ile çok güzel gelişmeler olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Balcı, GMYK’nın koordinasyonunda desteklenen hem ÇOMÜ’de hem de Balıkesir Üniversitesinde Renewable Youth Energy/RE-YOO projesi ile yenilenebilir enerji konusunda birer mükemmeliyet merkezi kuruluyor dedi.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Yılmaz ise MÜSİAD hakkında bilgi vererek, yenilenebilir projeler hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Konferans sonunda Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Avrupa Birliği projesi kapsamında Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundaki kurulumu tamamlanan Fotovoltaik, Rüzgar, Biyogaz ve IT proje laboratuvarlarının açılışı yapılarak laboratuvarlar hakkında bilgiler paylaşıldı.