Genel

Deprem Çalıştayı-2 Gerçekleştirildi

“Depremle Yaşamak: Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak: Çanakkale Örneği” temalı 2. Deprem Çalıştayı Double Tree by Hilton’da gerçekleştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yürütücülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda, İÇDAŞ sponsorluğunda gerçekleştirilen Çalıştaya; Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen ve il protokolü katıldı.


Yayın tarihi : 29 Kasım 2023
Yazar : ÇOMÜ Medya Merkezi

“Depremle Yaşamak: Riskleri Azaltmak, Farkındalığı Artırmak: Çanakkale Örneği” temalı 2. Deprem Çalıştayı Double Tree by Hilton’da gerçekleştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yürütücülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda,  İÇDAŞ sponsorluğunda gerçekleştirilen Çalıştaya; Vali İlhami Aktaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen ve il protokolü katıldı.

Konuşmasına çalıştayın amacına değinerek başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Deprem riski yüksek bir kent olan Çanakkale’nin nüfus yoğunluğu, yapı stoku, zemin durumu gibi faktörlerin deprem riskini artıran unsurlar olduğunu belirterek, Çanakkale’nin zengin tarihi ve kültürel mirasının da depremden korunmayı hak ettiğini söyledi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu konuşmasına “Tarihi ve doğal güzellikleri ile ülkemizin önemli bir kenti olan Çanakkale’nin, jeolojik yapısı nedeniyle deprem riski yüksek bir bölgede yer aldığını belirtti.

Çalıştayın bilgilendirme ve değerlendirme konuşmasını yapan ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Bekler, “Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu gibi iki büyük ve aktif fayın etki alanında bulunan Türkiye’de yaşanan her deprem sonrasında yerleşim yerleri ve sanayinin depremlerden etkilenmesi bu konunun ne kadar önemli ve güncel olduğunu gösteriyor’’ dedi.

Çalıştay kapsamında; ÇOMÜ yürütücülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda, konunun muhatapları olan kurum ve kuruluş temsilcileri bir araya geldi. Deprem öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenleri 7 ayrı odak grubunda detaylı olarak ele alındı. Değerlendirmelerin ele alınması ile yol haritasının daha net ortaya çıkarılması tespit ve önerilerin süründürülebilir ve sağlıklı olabilmesi adına geniş bir katılımla paneller gerçekleştirildi.

Çalıştayın amacı, Çanakkale’nin depreme karşı daha güvenli ve dayanıklı bir kent olabilmesi için bir yol haritası oluşturmak olarak belirtildi.