Genel

“15 Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi” Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde, Tarım Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım Ekonomisi Derneği ve Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği iş birliği ile düzenlenen Sürdürülebilir Tarım ana teması ile üç gün sürecek olan “15. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi” açılışı Kolin Otel’de gerçekleşti.


Yayın tarihi : 11 Eylül 2023
Yazar : ÇOMÜ Medya Merkezi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde, Tarım Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım Ekonomisi Derneği ve Avrasya Tarım Ekonomistleri Derneği iş birliği ile düzenlenen Sürdürülebilir Tarım ana teması ile üç gün sürecek olan “15. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi” açılışı Kolin Otel’de gerçekleşti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ÇOMÜ Tanıtım Filmi ile başlayan kongreye; Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, STK ve sektör temsilcileri, Çanakkale protokolü ve akademisyenler katıldı.

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sibel Tan; “İlk olarak 1994 yılında İzmir’de yapılan kongremiz, yaklaşık otuz yıllık geçmişi olan camiamız açısından son derece önemli, geleneksel ve bilimsel bir platformdur. Bu kongre Türkiye’deki 22 Tarım Ekonomisi bölümünün katkısıyla oluşmuştur” diyerek ülkemizde ve dünyada yaşanan olağanüstü olaylar karşısında tarım sektöründe korumacı politikalara ağırlık verildiğini, gıda güvencesini sağlamaya yönelik arayışlar içine girildiğini söyledi ve kongrede emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

 

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, orman yangınları nedeniyle Çanakkale’de çok büyük hasarlar oluştuğunu, bu gibi afetlerin tarımsal faaliyetlerle birlikte ARGE çalışmalarının önemini günden güne artırdığının vurgusunu yaparak “Gelişmiş ülkeler çalışmalarını daha da güçlendirerek verimliliği daha da arttırmanın yollarını araştırıyor. Önceliğimiz gelişmiş ülkelerin de çalışmalarını örnek alarak birlikte nitelikli çalışmalar yürütmek ve üretimde verimliliği artırmak için yapılması gerekenlere odaklanmak olmalı. Amacımız kaliteli bir eğitim ile bilimsel ve teknolojik gelişmeleri en hızlı şekilde uygulamaya aktarmaktır” dedi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ kongrenin başarılı geçmesini dileyerek başladığı konuşmasında ülkemizde de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ürün ve üretim planlaması yapılarak profesyonel tarıma geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem de İş Bankası’nın tarım vizyonuna değinerek tarım konusunda hep birlikte çözüm arayışları içerisinde olunması gerektiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli; “Bizler sadece ekonomik kalkınmaya değil doğal kaynakların korunmasına, tarımsal üretimimizin geliştirilmesine ve elde edilen üretimlerin korunaklı olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına önem vermekteyiz” diyerek bu konuda birçok üniversite, kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde olduklarını bildirdi.

Ülkemizin önemli bir tarım kenti ve önde gelen bir şehri olan Çanakkale’nin Türkiye'deki değerli akademisyenler ile sektörü bir araya getiren il olduğunu vurgulayan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu; “Tarım, insanlığın varoluşundan bu yana yaşamın temelini oluşturan ve ekonomik kalkınmanın önemli bir unsuru olan bir sektördür’’ dedi.