Bilim ve Teknoloji

Çanakkale Hidrojen Teknolojilerinde Bölgesel Üs Olma Yolunda

Dünya’da hidrojen teknolojilerinde yaşanan güncel gelişmelerin akademiden ve sektörden katılımcıların katkılarıyla ele alındığı “6. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi (IHTEC-2022)”, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliği ve Hidrojen Teknolojileri Derneğinin koordinatörlüğünde, Troia Kültür Merkezi’nde fiziki ve çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Yayın tarihi : 31 Ocak 2022

Kongrenin açılış programına ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Pelin Kanten, Prof. Dr. Okhan Akdur ve akademisyenler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Sermet Koyuncu, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğumuz, 6. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi, tüm dünyadan araştırmacılar, bilim insanları ve sektör temsilcileri için Hidrojen Enerjisi alanındaki güncel araştırma sonuçlarını ve yeni fikirlerini sunmaları için eşsiz bir platform sağlamaktadır. Her geçen gün daha da önem kazanan yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kavramlarının bilimsel verilerle tartışılacağı kongremizin herkes adına verimli geçmesini diliyorum.” diyerek 6. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresinin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Hidrojen Teknolojileri Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, söz konusu kongrenin özellikle ülkemizde ve dünyada hidrojen teknolojilerinin geldiği noktayı takip etmek adına oldukça önemli olduğuna vurgulayarak, Hidrojen Teknolojileri Derneği ve kongre hakkında bilgiler verdi.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, hayatın her alanında kullanılan enerji kaynaklarının verimli kullanılmasının ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinin insanlık adına son derece önemli olduğunu vurguladı.

Kongrede Hidrojen Teknolojilerinde dünyada öne çıkan isimler de konuşmacı olarak yer alarak sunumlarını gerçekleştirdiler.

Kongre esnasında Çanakkale’nin Hidrojen Teknolojileri açısından konumu ve önemi de gündemdeki ana başlıklardan biriydi. Özellikle bölgenin rüzgar, güneş, akıntı, biyokütle, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından kritik bir konumda olmasından hareketle, Çanakkale’nin Hidrojen Teknolojileri anlamında Türkiye’nin öncül Hidrojen Üretim Üssü olması adına Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve özel sektör ortaklığında pilot projelerin başlatılması kararı Kongrenin önemli çıktıları arasında yerini aldı.