Genel

Milli Sporcu Şahika Ercümen, Bu Kez Istakozlar İçin Nefesini Tuttu

Serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, bu kez ÇOMÜ’nün yetiştirdiği ıstakozlar için nefesini tuttu. Milli sporcu Çanakkale Boğazı'nın derinliklerine ıstakoz yavruları bıraktı.


Yayın tarihi : 03 Ekim 2023
Yazar : ÇOMÜ Medya Merkezi

Serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, bu kez ÇOMÜ’nün yetiştirdiği ıstakozlar için nefesini tuttu. Milli sporcu Çanakkale Boğazı'nın derinliklerine ıstakoz yavruları bıraktı.

Dardanel ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin  sürdürülebilir deniz yaşamının ve denizlerdeki çeşitliliğin korunması amacıyla yerli ıstakoz popülasyonunu artırmak için hayata geçirdiği 'İyilik Yap, Denize At' projesinin ikinci yılında 300 yavru ıstakoz denizle buluşturuldu.

Proje kapsamında, 'Avrupa ıstakozu' olarak bilinen ve Türkiye sularında da bulunan yerli ıstakoz türü 'Homarus gammarus'un popülasyonunu artırmak için çalışma yürütüldü. İngiltere'de bu ıstakoz türünün yetiştiricilik yoluyla üretilip doğal ortamına bırakılarak doğadaki ıstakoz popülasyonunun sürdürülebilir şekilde desteklendiği başarılı bir model örnek alındı. ÇOMÜ Dardanos yerleşkesindeki Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'ne ait Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde Prof. Dr. Umur Önal öncülüğündeki ekip, özel havuzlarda larval aşamadan itibaren yüzlerce yavru ıstakoz yetiştirdi.

Gelibolu'daki Dardanel Midye Çiftliği'nde gerçekleştirilen programa; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, milli sporcu Şahika Ercümen, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nden akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Gelibolu'daki Dardanel Midye Çiftliği'nde gerçekleştirilen programda konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, bu etkinliğin özellikle deniz ekosisteminin korunmasında somut bir adım olduğunu söyledi.

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen Niyazi Önen, yaşamına katkı sağlamak ve yerli ıstakoz popülasyonunu çoğaltmak amacıyla başlattıkları 'İyilik Yap, Denize At' projesinin ikincisini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Milli sporcu Şahika Ercümen, Çanakkale'de doğup büyüyen bir sporcu ve sudaki yaşam savunucusu olarak böyle bir projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Denize bırakılabilecek boya ulaşan ıstakozlar Ercümen, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’nden akademisyenler ve balıkadamlar tarafından Dardanel'in midye çiftliğinin altındaki özel resiflere salındı.